22-12-2014 Cursussen Huismuziek
maandag 22 december 2014
Diverse locties

Cursussen Huismuziek

Ook dit seizoen heeft Huismuziek weer een divers aanbod aan diverse cursussen voor musici. Misschien staat er wel iets voor u tussen!Musiceren met kerst KLASSIEKER

Voor: instrumentalisten (maximaal twee pianisten) en zangers vanaf ♪♪

Docenten: Hanny Geerlings en Reinout Godschalk

Data: 22-27 december 2014

Sluit het jaar af in een ontspannen en muzikale sfeer! We musiceren in een orkest, waarin alle instrumenten welkom zijn en in een koor, waarin elke stem een plekje kan vinden. We pakken grote en kleine klassieke werken aan, maar ook lichte muziek komt aan bod. De docenten arrangeren de muziek aan de hand van de aanmeldingen. We musiceren ook in kleinere ensembles. Tijdens het vrij musiceren is er gelegenheid voor solisten (instrumentaal of vocaal) om met een begeleidend ensemble te spelen of zingen. En natuurlijk is er tijd voor gezelligheid, een wandeling of een goed gesprek bij een echte Jan van Haasteren-puzzel.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Strijkinstrumentenbouw CURSUS IS BIJNA VOLGEBOEKT

Docent: Kees Roos

Data: 3, 4 en 24 januari, 14 februari, 11 april, 9 mei, 20 juni, 5 september, 31 oktober en 29 november 2015

In deze cursus bouw je een strijkinstrument van vedel tot cello. Wetenswaardigheden over strijkinstrumenten, technieken op het gebied van houtbewerking, gereedschapskennis, onderhoud, esthetiek, akoestiek en afwerking, alles komt aan de orde. Er zijn geen toelatingseisen, maar een zekere vaardigheid op het gebied van houtbewerking helpt wel. Over aanschaf van materialen en gereedschap ontvangt je bericht van de docent. Voor aanvang van de cursus moet je weten wat je wilt bouwen en wat je daarvoor nodig hebt. De docent kan adviseren.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Fiddler on the roof

Voor: houtblazers, hoornisten, strijkers en een pianist, ♪♪ en ♪♪♪

Docent: Hester van Vliet

Datum: 24 januari 2015 in Akoesticum, Ede

Anders dan de titel doet vermoeden is deze cursusdag niet alleen voor violisten. Het verhaal van Fiddler on the Roof gaat over Tevye, een arme melkboer, die onder het harde bewind van de Tsaar zijn hoofd boven water moet houden. Gelukkig brengen wervelende muziekstukken als Sunrise Sunset, The Matchmaker en To Life L’Chaiim de stemming er weer in. Je krijgt praktische aanwijzingen voor goed ensemblespel: hoe communiceer je tijdens het spelen, hoe kom je los van je partij, hoe kan je een muziekstuk mooi afwerken.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Huismuziek uit de Gouden Eeuw NIEUW

Voor: instrumentalisten en zangers vanaf ♪♪♪

Docenten: Saskia Coolen (instrumentalisten) en Nico van der Meel (zangers) van Camerata Trajectina

Data: 23-25 januari 2015 lang weekend in Conferentiecentrum De Glind, De Glind

In het bloeiende amateurmuziekleven in de Gouden Eeuw, vervulde het collegium musicum een belangrijke rol. Componisten als Sweelinck en Schuyt hadden de leiding over de collegia en schreven veel muziek voor deze ensembles. Door de flexibele bezetting lenen deze stukken zich bijzonder goed voor een huismuziekweekend in de letterlijke betekenis. Een schatkist aan muziek van verschillende Nederlandse componisten gaat voor je open! In 2014 viert Camerata Trajectina haar 40-jarig bestaan als pleitbezorger van Nederlandse muziek uit de Gouden Eeuw. Artistiek leider, muziekwetenschapper en luitist Louis Peter Grijp komt een lezing geven.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Huismuziekfeest voor koor en orkest NIEUW

Voor: instrumentalisten (maximaal twee pianisten) en zangers vanaf ♪♪

Docenten: Coert Bremmers en Peter van Os

Data: 31 januari-1 februari 2015 in Akoesticum, Ede

Een weekend voor muzikale omnivoren, voor liefhebbers van mooie noten van Brel tot Mendelssohn, van swing tot klassiek. We gaan aan de slag met stukken van componisten als Rossini (Petite Messe solennelle), Michel Legrand (Les Moulins de mon Cœur) Jacques Brel, Schütz en Duke Ellington.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Renaissancedag – Cadeautjes uit de Lage Landen

Voor: bespelers van blokfluit, baroktrombone, luit, viool en viola da gamba en zangers vanaf ♪♪♪

Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten) en Christopher Kale (zangers) van Ensemble Fortuna

Datum: 7 februari 2015 in Akoesticum, Ede

In de vroege renaissance was het in de Lage Landen gebruikelijk om adellijke dames rond Pasen cadeautjes te geven – en dan geen bloemen of bonbons, nee, een beetje leuke vrouw kreeg een lied cadeau. Vaak was zo’n lied ook een cadeautje om te zien, zoals Belle, bonne, sage dat in de vorm van een hart is genoteerd. In deze workshop pakken we een aantal van die cadeauliederen uit.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

De paplepel van Bach

Voor: strijkers, een klavecinist en een luitist vanaf ♪♪♪

Docent: Mimi Mitchell

Data: 7-8 februari 2015 in Akoesticum, Ede

Bach heeft zijn kunst geleerd door de muziek van zijn voorgangers en tijdgenoten te bestuderen. Door prachtige dansmuziek, Italiaans beïnvloede sonates en Fransachtige suites te spelen, krijgen wij inzicht in de muzikale paplepel van de meester. Tijdens dit weekend spelen we in een strijkorkest stukken van vier Johanns – Johann Schein, Johann Rosenmüller, Johann Fischer en natuurlijk Johann Sebastian Bach zelf.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Septet van Bruch ALLEEN NOG PLAATS VOOR VIOOL, HOORN EN CONTRABAS

Voor: klarinettisten, fagottisten, hoornisten, violisten, cellisten en contrabassisten vanaf ♪♪♪♪

Docenten: Alexej Pevzner en Oscar Ramspek

Data: 14 februari en 14 maart 2015 in Parkstaete, Velp

Bruch staat in de schaduw van Brahms, maar genoot in zijn tijd grote populariteit. Dit septet werd echter pas in 1981 ontdekt. Bruch schreef het op 11-jarige leeftijd, in dezelfde toonsoort en voor dezelfde instrumenten als het septet van Beethoven. We vormen tijdens deze cursus twee septetten die beide dagen gecoacht worden. Docenten Alexej en Oscar zijn respectievelijk violist en klarinettist. Dit biedt twee verschillende inzichten.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Masterclasses Ragazze kwartet NIEUW

Voor: bestaande strijkkwartetten, -kwintetten of -sextetten vanaf ♪♪♪♪

Docenten: leden van het Ragazze kwartet

Datum: 21 februari 2015 in de Grote Kerk, Muiden en 22 februari in Theater De Veste, Delft

Het Ragazze kwartet is een van de jongste topkwartetten van Nederland. De ragazze (meisjes) rondden in 2011 de master aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie af en wonnen in 2013 de prestigieuze Kersjesprijs. Twee bestaande ensembles krijgen de kans om van deze experts de kneepjes van het vak te leren. We bekijken samen de partituur en onderzoeken verschillende fraseringen om zo het allermooiste kamermuziekrepertoire naar een hoger plan te tillen. Afspraken over stokvoering, vibrato, intonatie en articulatie zorgen voor een heldere gezamenlijke interpretatie. De masterclass is na afloop van een regulier concert van het kwartet en is gratis toegankelijk voor publiek.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

A tutti bassi NIEUW

Voor: fagottisten, gambisten, cellisten en contrabassisten vanaf ♪♪

Docent: Elske Tinbergen

Datum: 7 maart 2015 in Parnassos, Utrecht

Een groot orkest met allerlei basinstrumenten, kun je je alle verschillende klanken en timbres al voorstellen? Brommende lage snaren van de bassen en cello, stralende noten van de fagot en de basgamba, alles kan! Zo vormen we een heel palet aan klanken, en kunnen we met alleen basinstrumenten toch een heel orkest vormen. Op deze dag spelen we in groot basorkest werken van bijvoorbeeld Massaino, Boismortier en Rossini.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

The Tempest van Purcell

Voor: een hoboïst, een fagottist, strijkers, klavecinisten, koorzangers vanaf ♪♪♪ en solozangers vanaf ♪♪♪♪

Docenten: Marjolein Berkvens (koor) en Kees Hilhorst (orkest)

Data: 14-15 maart 2015 in Akoesticum, Ede 

Of Henry Purcell alle muziek schreef bij The Tempest, het laatste toneelstuk van Shakespeare, is onzeker. Zeker is dat het een feest is om aan de slag te gaan met de springlevende Engelse barokmuziek met typische fantastische wendingen. Het stuk bestaat uit koordelen, recitatieven, orkestritornelli en soli met orkest.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Improviseren, een vreugde die iedereen leren kan NIEUW

Voor: vakmusici en vergevorderde amateurs

Docent: Robijn Tilanus

Data: 28 maart, 25 april en 30 mei 2015 in De Zeven Linden, Utrecht

Iedereen heeft improvisatietalent. Maar bij velen slaapt dit. In deze cursus krijg je een groot aantal handvatten aangereikt om over de ‘improvisatiedrempel’ te stappen en de wereld van de improvisatie te verkennen. Improvisatiecoach Robijn laat je ervaren hoe heerlijk het is om achter je instrument te gaan zitten en los van de noten iets vanuit je gevoel van het moment te kunnen spelen. Je leert je eigen improvisatiestijl te ontdekken. Als je daarna weer van bladmuziek gaat spelen, zul je merken dat je minder bang bent geworden om foute noten te spelen. Door te improviseren ga je componisten bovendien beter begrijpen.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Arrangeren

Voor: vakmusici, basiskennis van Finale of Sibelius is een vereiste

Docent: Willem van Merwijk

Data: 10, 17 en 24 april 2015 in Akoesticum, Ede

Een mooi arrangement is tegenwoordig niets bijzonders meer. Arrangeren is een belangrijk onderdeel van de meeste conservatoriumopleidingen geworden. Wie al een tijdje is afgestudeerd, heeft vaak niet de kans gehad om te leren arrangeren. In de lespraktijk is de behoefte aan arrangementen op maat echter groot. In deze cursus leer je arrangeren voor een zelf te bepalen ensemble. De arrangementen zijn in de les hoorbaar en je leert van elkaar. Willem van Merwijk arrangeert onder andere voor het Nederlands Blazers Ensemble, Nationaal Kinderkoor, Wouter Hamel en Janine Janssen.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Lente in de barok NIEUW

Voor: zangers en instrumentalisten vanaf ♪♪♪

Docenten: Regina Albanez, Maaike Boekholt en Anabela Marcos van ensemble La Primavera

Datum: 11 april 2015 in Parnassos, Utrecht

Ontdek de frisheid van de mediterrane lente met een cursus rondom de Napolitaanse vroegbarokke Andrea Falconieri. Hij woonde in Italië, maar reisde veel. Aan de intrigerende Spaanse titels van zijn werken kun je Spaanse invloed aflezen: Riñen y pelean entre Berzebillo con Satanisillo y Caruf y Panzul – Het lachen en vechten van allerlei soorten duiveltjes! Falconieri’s muziek is een verrassing: toegankelijk, vrolijk, ritmisch, soms fel, de ene keer ontroerend, dan weer grappig. Tijdens deze cursusdag gaan we aan de slag met zijn muziek voor zangers en instrumentalisten met basso continuo.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

 

Music Mix 11-12 april 2015: keuze uit 2 workshops waarin strijkers welkom zijn

 

Balkanorkest

Voor: instrumentalisten vanaf ♪♪ (zowel beginners als gevorderden komen aan hun trekken!), ervaring met onregelmatige maatsoorten is aanbevolen

Docent: Stan Mitrovic

In deze workshop ontdek je de verschillende karakters van Balkanmuziek, zowel temperamentvolle en dynamische als lyrische en gevoelige. De nadruk ligt op samenspel, frasering en improvisatie. Op de lessenaar staan traditionele nummers en auteursnummers geïnspireerd op Balkanmuziek. We vragen de deelnemers initiatief te nemen in de uitvoering van een nummer, bijvoorbeeld wat betreft duur en solo’s. De cursus is geschikt voor beginners, maar gevorderde spelers vinden voldoende uitdaging!

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Balkanbeats en gypsygrooves

Voor: instrumentalisten (ook elektrisch) vanaf ♪♪♪

Docent: Monique Lansdorp

Balkanbeat en gypsygrooves zijn niet meer weg te denken uit de huidige muziekscene. Markante melodieën, vaste (dans)vormen, opzwepende ritmes, karakteristieke versieringen en improvisatie vormen de basis van deze muziek. Dit is een workshop voor muzikanten met een open oor! Boor je muzikale creativiteit aan en kom tot onverwachte nieuwe vaardigheden op je instrument. Aan de hand van basisnotatie en/of een harmonisch schema (geen kant-en-klare arrangementen) en door analyse van stijl en vorm, komen we tot een eigen uitvoering. We spelen ook een nummer met het Balkanorkest van Stan Mitrovic.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

 

Van Lübeck naar Napels
Voor: hoboïsten, een fagottist, strijkers, klavecinisten en zangers vanaf ♪♪♪
Docenten: Jörn Boysen, María Sanchez Ramírez en Jan van Zelm
Data: 2-9 mei 2015 in Conferentiecentrum De Glind, De Glind
Ben je klaar voor een intensieve muziekweek in de Ardennen? In de ambiance van een kasteel uit de 18e eeuw speel je Italiaanse en Duitse barokmuziek geschreven rond 1700. Op het programma staan onder andere een concerto van Dall´Abaco, een orkestsuite van Johann Bernhard Bach, een cantate van Buxtehude en delen uit deVespro della Beata Vergine van Alessandro Scarlatti voor koor en orkest. Overdag repeteren we en ‘s avonds is er gelegenheid tot vrij musiceren (denk aan cantates, quadro’s en concerti) waarbij de docenten beschikbaar zijn voor coaching. Op maandag sluiten we de cursus af met een openbare uitvoering.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Familiemuziek NIEUW

Voor: instrumentalisten en zangers van alle niveaus

Docenten: Tjakina Oosting, Sonja Helasvuo en Jetta Starreveld

Data: 14-17 mei 2015

Locatie: Het Uilenest, Geldrop

LET OP! Uiterste inschrijfdatum 1 januari 2015

Dompel je samen met (klein)kinderen, vrienden, ouders, neven, nichten, broers en zussen onder in een muzikaal Hemelvaartweekend. We musiceren in kleine en grote ensembles. Kinderen en volwassenen spelen en zingen gedeeltelijk in aparte groepen. De docenten nemen gearrangeerd repertoire mee, maar er is ook ruimte voor improvisatie. Zo kunnen we zelf een stuk maken, bijvoorbeeld door ons te laten inspireren door een verhaal of tekst, een schilderij of een stomme film. Uiteindelijk werken we naar een gemeenschappelijk eindresultaat. Iedereen kan zijn of haar muzikale steentje bijdragen! We verblijven als enige gasten op een kampeerboerderij met twee grote velden. Je kunt je eigen tent, caravan of camper meenemen of op een van de slaapzalen overnachten.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Renaissanceweekend

Voor: zangers, dansers en bespelers van (alt)viool, cello, viola da gamba, theorbe, luit, gitaar, blokfluit en baroktrombone, ♪♪ en ♪♪♪

Docenten: Jacqueline Dubach (instrumentalisten), Christopher Kale (zangers) en Frank Perenboom (dansers)

Data: 29-31 mei 2015 lang weekend in Conferentiecentrum De Glind, De Glind

Blokfluitist Jacqueline en tenor Christopher van ensemble Fortuna zijn specialisten in de uitvoering van muziek uit middeleeuwen en renaissance. Hun passie voor dit repertoire is meer dan aanstekelijk! Eerder bleek de toevoeging van historische dans door specialist Frank een gouden greep. De dans zorgt voor nieuwe inzichten bij de musici en het dansen met livemuziek is een genot! Deze cursus is een totaalbeleving: als je wilt kun je zingen, spelen én dansen. Het programma volgt later op de website.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Vier windstreken voor strijkers

Voor: strijkers, vakmusici en vergevorderde amateurs

Docenten: Anneke Frankenberg, Oene van Geel, Mimi Mitchell en Lenneke van Staalen

Data: 30-31 mei 2015 in Akoesticum, Ede

In dit weekend proef je van vier verschillende strijkerswerelden. Elke muziekstijl brengt z’n eigen techniek en mogelijkheden met zich mee. Anneke laat je volksmuziek uit Oost-Europa en Zuid-Amerika spelen. Wat kun je allemaal met een simpel liedje doen? Omspelen, variëren en verschillende rolverdelingen komen aan bod. Muzikale avonturier Oene gaat dieper in op improvisatie. Hij gebruikt de achtergrond van de deelnemers voor een gezamenlijke improvisatiesessie. Mimi neemt barokstrijkstokken mee en laat je de vrijheid van de swingende en gepassioneerde barokmuziek proeven. Lenneke diept Indiase klassieke muziek uit. Dit vraagt een compleet andere manier van spelen en luisteren. De gespecialiseerde docenten gaan in op hun eigen stijl, maar benoemen ook overeenkomsten tussen de vier werelden. Uit elke windstreek neem je een goede les mee.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

SummerBeats

Voor: instrumentalisten en zangers van 13 tot en met 17 jaar

Docenten: Bert Groothedde, Gera Kruithof en Rohan Poldervaart

Data: 18-25 juli 2015 in Conferentiecentrum De Glind, De Glind

LET OP! Uiterste inschrijfdatum 1 maart 2015

Wie graag muziek maakt en het beste uit zichzelf wil halen komt naar SummerBeats, een week lang musiceren op een toffe locatie! Het spelen en zingen in een band vormt een belangrijk onderdeel van de week. Daarnaast zijn er inspirerende workshops en masterclasses. De coaching is in handen van drie docenten die zijn afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. Zij zijn gespecialiseerd in strijkers, blazers, toetsen, zang en spelen in een bandformatie. Er is natuurlijk ook ruimte om andere leuke dingen met elkaar te doen. Iedereen die twee jaar een instrument bespeelt en/of enige zangervaring heeft, is welkom.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Muziekweek van Aznavour tot Zelenka KLASSIEKER

Voor: instrumentalisten (maximaal vier pianisten) en zangers vanaf ♪♪

Docenten: Coert Bremmers, Susanne Gersch, Hans Noyens, Peter van Os en Elske Tinbergen 

Data: 19-24 juli 2015

LET OP! Uiterste inschrijfdatum 1 maart 2015

Een week voor de avontuurlijke muziekliefhebber! Muziek in de meest uiteenlopende stijlen en genres: van barok tot hedendaagse muziek, van volksmuziek en muziektheater tot experimentele muziek. We hanteren allerlei samenstellingen en werkvormen: groot orkest, groot koor, kamermuziekensembles, duo’s, trio’s, kwartetten, zowel vocaal als instrumentaal, alles is denkbaar. We bieden diverse workshops, gevarieerde avondprogramma’s en daarnaast is er ook nog gelegenheid om op zoek te gaan naar leuke speel- of zangmaatjes voor de vrije uren.

Kijk op onze website voor meer informatie over de cursus.

 

Kamermuziekweek en kamermuziekvierdaagse KLASSIEKER

Voor: blazers, strijkers en zangers vanaf ♪♪♪, pianisten vanaf ♪♪♪♪

Docenten: Ingrid Slangen, Pauline Terlouw, Christiaan Thomasius, Dick Verhoef, e.a.

Week: 26-31 juli 2015

Kijk op onze website voor meer informatie over de kamermuziekweek.

Vierdaagse: 2-5 augustus 2015

LET OP! Uiterste inschrijfdatum 1 maart 2015

Is kamermuziek je passie, dan moet je hier zijn! Kamermuziekcontact en Huismuziek organiseren twee kamermuziekcursussen in de zomer. We spelen klassieke muziek uit het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire. Je kunt je opgeven als losse instrumentalist of als vast ensemble. Losse deelnemers spelen in twee verschillende ensembles en leden van vaste ensembles worden in een tweede ensemble ingedeeld. Elk ensemble repeteert twee keer per dag, één keer met docent en één keer zonder docent. De muziek krijg je ruim tevoren toegestuurd. ’s Avonds kun je zelf ad hoc ensembles samenstellen, waarvoor voldoende bladmuziek aanwezig is.

Kijk op onze website voor meer informatie over de vierdaagse.