zondag 13 november 2016 10:30
Amersfoort

ESTA-dag over podiumpsychologie door Esther Damsma-in 't Groen

In ARCO nr.3 van 2016 is een artikel te vinden over Esther en het onderwerp Podiumpsychologie.

Nieuwsgierig geworden naar en of geïnteresseerd in uitgebreide info over dit onderwerp? meld je dan NU aan!.


aanmelden kan tot 6 november via deze link:1.     ESTA-dag 13 november 2016 met Esther Damsma in Amersfoort

 

Op 13 november is er weer een ESTA-dag. Deze zal in het teken staan van Podium-Psychologie. Wat kunnen we leren uit de psychologie waardoor we ons op het podium beter voelen en we beter presteren? Wat kunnen we onze leerlingen meegeven zodat ze met plezier optreden en met zelfvertrouwen audities en examens doen. Hoe komt het eigenlijk dat we op het podium soms overvallen worden door negatieve gevoelens, vervelende afleidende gedachten of soms zelfs gewoon letterlijk buikpijn?

In haar afstudeerscriptie bij de studie psychologie aan de Universiteit Utrecht heeft Esther Damsma zich gericht op het onderwerp podiumangst bij musici. Er is veel onderzoek gedaan naar podiumangst; wat het is, en welke interventies werken er en welke eigenlijk niet. Zij heeft het effect van bèta-blockers vergeleken met het exposure-effect. Het exposure-effect is het effect dat voorspelen minder eng wordt naarmate je het vaker doet. Esther:

Naast mijn onderzoek als psychologe ben ik ook in de praktijk veel met dit onderwerp bezig. Als violiste op het podium en als docente met mijn leerlingen. En natuurlijk kom ik ook leerlingen tegen die het superspannend vinden om op te treden. Steeds weer ga ik dan op zoek naar wat deze leerling het beste kan helpen. De kennis en ervaring die ik hiermee heb opgedaan deel ik graag met jullie.

Maar nog belangrijker is de praktijk! Ik ga graag met jullie aan de slag om te laten zien welk gedrag van een docent kan helpen stress en onrust bij de leerling te verminderen en welk gedrag juist stress kan verhogen. Soms doen we met de beste bedoelingen juist iets wat de leerling niet helpt. Ik nodig jullie uit je instrument en je leerlingen mee te nemen, dan kunnen we wat we leren meteen in de praktijk brengen.  Als je leerlingen meeneemt, bereid dan een stukje met ze voor, dan hebben we ook iets om mee aan de slag te gaan.

 

Locatie: Johan van Oldenbarnevelt-gymnasium, Thorbeckepein 1 (hoek Heinsiuslaan), Amersfoort. Op loopafstand van CS.

Toegang: vrij voor ESTA-leden en leerlingen; niet-leden € 20/€ 0 bij ESTA-lidmaatschap

 

10.30 aankomst docenten met hun leerling(en), koffie

11.00 start sessies

16.00 einde

 

Aanmelden (ook je leerlingen):