Simon Fischer bij ESTA Nederland

‘Pure technical gold’
Brexit of geen Brexit? De Britse vioolpedagoog Simon Fischer zit er erg mee in zijn maag en blijft hopen op een peaceful future! ESTA Nederland heeft deze violist en toppedagoog uitgenodigd voor het weekend van 30 en 31 maart. Hij komt ons twee volle dagen boeien met lezingen en masterclass in het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium.
Simon Fischer, inmiddels een fenomeen, wie kent hem niet? Hij schreef ‘Basics’ en ‘Practice’, twee geweldige, voor strijkers onmisbare boeken. In Basics wordt de viooltechniek haarfijn geanalyseerd en beschreven met talloze oefeningen. Het mooie is dat Fischer ook refereert aan andere pedagogen. Met zijn boeken krijg je dus ook al het goede van zijn voorgangers doorgegeven.
Het boek Practice bevat oefeningen voor alle aspecten van het vioolspel, aan de hand van fragmenten uit bekende vioolwerken. Het gaat onder meer over tempo, coördinatie, ritme, accenten, akkoorden, streken, studeren, optreden, vingers, trillers, vibrato en andere linkerhandtechniek – waar gaat het níet over? Studenten, jullie hebben het enorme voorrecht dat je deze boeken al tijdens je studie kunnen bestuderen. Meer nog: dat je Simon Fischer binnenkort in levende lijve kunt ontmoeten! En jullie niet alleen natuurlijk, alle violisten, altviolisten, cellisten en contrabassisten. Wil je je techniek op peil houden, een probleem analyseren én oplossen, wil je werken aan je toon, intonatie of ontspanning of zoek je een goede warming up? Je kunt terecht bij Fischer. Over diverse onderwerpen heeft hij ook aparte, dunnere boeken geschreven, zoals ‘Warming Up’ (“23 pages of pure technical gold” schreef The Strad Magazine), ‘Tone, Scales, Double Stops’ en ‘The Violin Lesson’. Daarnaast maakte hij de DVD’s ‘The Secret of Tone Production’ en ‘How to practise Warming up’ en arrangeerde hij orkestwerken van Purcell, Johann Strauss, Tsjaikovsky en Mendelssohn voor viool en piano.
Op zaterdagochtend en zondagochtend geeft Simon Fischer lezingen, zaterdag over klankvorming en zondag over intonatie. Tijdens de middagen zal hij zijn ideeën illustreren aan de hand van masterclasses. Tussendoor zijn zijn boeken en dvd’s te koop.

Meer informatie over het gehele ESTA weekend vind je hier

ESTA-studentlid en interesse in een openbare les van Simon Fischer? Kijk dan even hier

Ga naar actuele berichten