ESTA Ledendag 2019

De ESTA ledendag van 2019 staat geheel in het teken van Sensomotorisch leren. Benieuwd wat dat is? Lees dan het artikel dat Johannes Lievaart hierover voor Arco schreef.

Interessant voor alle strijkers en andere instrumentalisten. Een lezing, demonstraties én het zelf ervaren (instrument mee) met als thema:

Sensomotorisch leren, sensomotorisch onderwijzen

Waar zal deze dag over gaan? Bij het spelen op een muziekinstrument is onze concentratie verdeeld over horen, voelen, zien en weten. Hoe is dit met elkaar verweven en vooral hoe zijn horen en voelen met elkaar verweven? Het weten kan het natuurlijke verloop van de muziek en het musiceren behoorlijk in de weg staan, hoewel het absoluut noodzakelijk is om te weten wat je doet en hoe je het doet.
Veel goede instructies aan musici blijken tegelijkertijd een beperking in te houden. Wanneer we precies vertellen hoe het moet is de kans op stijfheid erg groot. Iedere beweging die je maakt is onderdeel van een reeks van bewegingen waarbij ook de rest van het lichaam wordt ingeschakeld. Beter is het dus de leerling te leren hoe een houding voelt. Niet alleen bij heel jonge leerlingen is het stimuleren van de meest natuurlijke houdingen en bewegingen heel effectief, ook bij docenten! Hoe komen bewegingen op een muziekinstrument eigenlijk tot stand?
En over het gehoor: hoe kan het dat je zuiver speelt? Hierbij speelt het innerlijk gehoor een cruciale rol. Het trainen ervan zou dan ook een van de belangrijkste onderdelen van de muziekles moeten zijn.
Het wordt zeker geen pleidooi tegen instructies. Als docent moet je altijd precies weten wat je wil bereiken, niet alleen op muzikaal gebied, ook technisch. Dat is altijd onderdeel van een groter geheel en inzicht hierin kan helpen bij het verwerkelijken van je doel.

De dag -een lezing, demonstraties en werken met deelnemers- wordt
verzorgd door Johannes Lievaart. Lievaart heeft in zijn lange leven een schat aan kennis en ervaring opgedaan en vele leerlingen opgeleid (Lisa Jacobs, Tim Kliphuis, de jonge Eline van Dijk). Hij vond inspiratie bij Shinichi Suzuki (innerlijk gehoor), Moshe Feldenkrais (ketting van bewegingen) en Kató Havas (psychologisch).
Hier kunnen wij weer veel van opsteken. Deze ESTA-dag wordt dan ook zeker stimulerend en effectief!

Programma:
10.30 zaal open en koffie
11.00 lezing
12.00 concertje door leerlingen
12.30 lunch
13.30 demo met kinderen
14.30 werken met deelnemers
15.30 pauze
16.00 Suzuki en de docentenopleiding
16.30 einde

Aanmelden kan via info@estanederland.nl. De toegang is gratis voor (aspirant) ESTA-leden. Niet-leden betalen € 10. Dit is inclusief koffie, thee en versnapering.
Graag zelf je lunch meenemen.
Na afloop is er gelegenheid samen nog iets te drinken.

Speciale studentenactie
Ken of ben je een student, maar nog geen ESTA-lid? Meld je nu aan als student-lid en betaal voor de rest van 2019 slechts € 10 ipv € 29,95. Je kunt dan ook gratis naar de ESTA-ledendag, de Violendag, en met heel veel korting naar het Colourstrings weekend, en krijgt het inspirerende blad Arco gratis thuisgestuurd. Meld je nu aan via het aanmeldformulier op de website.

Tot ziens op 29 september!

Ga naar actuele berichten