Een duik in de speelmuziek van Telemann

Dit jaar is het op de kop af 250 jaar geleden dat Telemann is overleden. Telemann heeft veel zeer speelbare muziek geschreven, en leent zich dus prima als thema voor onze ledendag, op zaterdag 11 november in Hilversum. Celliste Elske Tinbergen zal niet alleen de cellisten onder ons, maar ook de hoge strijkers wegwijs maken in de ins en outs van het continuospel. En violiste en barokspecialist Antoinette Lohmann neemt met ons een aantal eenvoudige werken van Telemann onder de loep die we in de praktijk met onze leerlingen vaak tegenkomen. (Denk aan het concert voor vier violen.) Instrumenten mee dus!

Georg Philipp Telemann (1681-1767) is volgens het Guinness Book of Records de meest productieve componist in de geschiedenis, met meer dan 2000 werken op zijn naam (met in totaal meer noten dan Bach en Händel samen, zo gaat het verhaal). Zijn enorme oeuvre bestaat uit opera’s, veel kerkmuziek, waaronder cantates, oratoria, passiemuziek, motetten en psalmen, en meer dan duizend instrumentale werken, zowel kamermuziek als orkestmuziek. Hij was in zijn tijd de beroemdste componist en musicus in Duitsland, belangrijker dan Bach. Veel van zijn muziek is geschreven voor de ‘gewone’ muzikanten uit zijn tijd, om in huiselijke kring te spelen. Vandaar dat er voor ons zo’n schat aan goed speelbare stukken is overgebleven, originele muziek met een grote muzikale waarde.

Het thema ‘Telemann’ leent zich daarom uitstekend voor de ESTA-dag, met het oog op onze leerlingen. Elske Tinbergen, die onderzoek heeft gedaan naar de Nederlandse cello in de 17 e en 18 e eeuw, neemt ons mee aan de hand van een aantal cellowerken. Ze gaat in op de continuo-partij en op de melodie-partijen. Elske werkt deze dag samen met Antoinette Lohmann (die ook op de conferentie in Middelburg een paar zeer inspirerende barokworkshops heeft gegeven). Antoinette duikt met de (alt)violisten in een paar vioolstukken van de beroemde componist. En hopelijk kunnen we een deel van de dag ook samenspelen met z’n allen! Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds zal ons barokstokken ter beschikking stellen om de muziek van Telemann nog beter te laten klinken. Dus: schrijf de datum 11 november vast in je agenda. Locatie: Torenlaankerk (waar Uitgeverij Verloren in gevestigd is), Torenlaan 25 in Hilversum. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor de details.

Ga naar actuele artikelen